Marriage Story: Melankolija ljubavi i kaos razvoda ispred objektiva Noah Baumbacha

Muški glas poetično izgovara sve divne stvari koje voli kod svoje životne partnerice Nicole (Scarlett Johansson). Niz sitnica, od blagih ekspresija lica, preko načina na koji se kreće te ophodi prema ljudima oko sebe sve do tikova i mana koje samo zaljubljena osoba može voljeti, smjenjuju se kadar za kadrom… Potom Nicole svojim srdačnim i blago melankoličnim glasom kreće govoriti o Charlieju (Adam Driver). Ona govori o njegovom nesvakidašnje luckastom izgledu koji voli, njegovom otvorenom izražavanju emocija, načinu na koji brine o svojim radnim kolegama i porodici… U trenutku kada Nicole završava svoje čitanje, postaje nam jasno da se par nalazi kod medijatora za razvode, te da sve predivne stvari koje smo čuli u uvodnim minutama filma Marriage Story redatelja Noah Baumbacha, Nicole i Charlie nemaju snage da kažu jedno drugome.

Charlie je uspješni avangardni kazališni redatelja s istočne obale, koji je upravo dobio priliku da njegova najnovija predstava zaigra na Broadwayu. Nicole, rođena na zapadnoj obali, je glumica koja je svoj život i karijeru pomjerila iz Los Angelesa u New York zbog svog supruga. Negdje u procesu razvoja karijera te prilika koje im je kazališna i filmska karijera pružala dvojac je lagano krenuo da se razilazi. Ono što oboje žele je miran i skladan razvod, kako bi mogli nastaviti sa svojim karijerama i kako ne bi uznemiravali svojeg sina, osnovnoškolca Henryja (Azhy Robertson). Kako se par udaljava te se u razvod upliće sve više posrednika stvari svakog trenutka postaju sve kompliciranije.

Komplicirani stvarni životi…

Prošlo je 14 godina te 6 dugometražnih igranih filmova od kako je The Squid and the Whale proslavio Noah Baumbacha. Marriage Story narativno je povratak korijenima koji su  proslavili Baumbacha te istovremeno maestralnom redateljskom izvedbom uzdizanje ovog Njujorčanina na nove razine autorske cijenjenosti. Ono što se promijenilo u jednoj i pol deceniji, je sama perspektiva razvoda (pomjerena iz očiju djeteta koje proživljava razvod roditelja, na odrasle osobe koje prolaze kroz isti) te realističnost i razina dramatičnosti prikaza svakodnevne životne priče. Da povratak “korjenima” nije bio nužno ciljan, potvrđuje sam Baumbach otvoreno priznajući da je inspiracija za Marriage Story njegov privatni život, odnosno tri godine proceduralno dug i paklen razvod od supruge Jennifer Jason Leigh.

Dva grada, dvije karijere, dvije ljubavi…

Ono što je svakako prvo primjetno u filmu je kako Baumbach dijeli New York i Los Angeles na gradove kojima pripadaju Charlie i Nicole. Od različite kolor palete, preko ophođenja karaktera i njihovog dominiranja ovisno od sredine u kojoj se nalaze, do nekog određenog stadija istočna i zapadna obala približavaju nam karakterne osobine protagonista i njihovih suprotnosti karaktera. Ipak razliku između ova dva prostora redatelj mnogo češće koristi kako bi stvorio komični otklon u trenutcima teške realistične drame, dok sam konflikt karaktera ostavlja u sferi dijaloga te pažljivo odabranih situacija u koje postavlja svoje karaktere.
Svaki susret Charlieja i Nicole donosi novo suočavanje s istinom, da niti jedno od njih nije negativac, nego naprosto, da žele suprotne stvari u životu, koje kreću povrjeđivati ono drugo. Ono u čemu Baumbach u svojem filmu briljira je sam dijalog, kroz koji problemi nikad ne eskaliraju do kraja, nego postepeno rastu i aklimaktično ostaju da vise u zraku, lagano povlačeći i okolinu protagonista u sam spor (Tako Charliejeva teatarska skupina kreće osjećati posljedice, kao i obitelj od Nicole).

Da li su prošla vremena Woody Allena?

Baumbach je u svojem prethodnom radu The Meyerowitz Stories (New and Selected) pokazao nam kako prikladno prenijeti doživljaj svakodnevne komunikacije (uz niz pozadinskih zvukova pri razgovoru, nedužne i nerijetke upadice od strane drugih osoba, te usporedo vođenje više dijaloga), te se ni ovoga puta u Marriage Story nije susprezao da koristi ovaj vid mimeze, čime gledatelje uspijeva još više uvesti i emotivno vezati za svoju priču.

Već neko vrijeme Baumbacha se smatra “budućim nasljednikom” Woody Allena, a filmom Marriage story ovaj Newyorčani je dokazao da je on mnogo više od toga.  Ova jednostavna drama koja približava istinske emocije i doživljaje razvoda u izvedbi vrhunske glumačke postavke te neprikosnoveno talentiranog redatelja, rađena za streaming servis Netflix jedno je od najboljih filmskih ostvarenja 2019. godine.