Izgubljene Karike: 8 sjajnih knjiga o osobnom razvoju

Svi smo mi bar mali milion puta sebi rekli „New year, new me“ ili „Od narednog ponedjeljka/sedmice/mjeseca“ pa onda nabrojali šta ćemo mi to sve od tog nekog čarobnog trenutka X. Vjerojatno smo svi u prvih par dana godine (ili šta god nam već bio taj magični trenutak X) već izgubili prve bitke s teretanom, počinjanjem pisanja prvog romana, sviranja instrumenta ili tko zna čega sve ne. Zašto? Problem leži u našim navikama koje nas konstantno sputavaju na našem putu ka boljem sutra. Iz tog razloga pred vama se nalazi lista osam književnih naslova koji će vam otvoriti vrata ka novom, produktivnijem i uspješnijem svijetu. Sada samo trebate nagovoriti sebe da ih krenete čitati (i možda da sebi zacrtate cilj da do kraja godine pročitate svih osam naslova s liste?) Bez daljeg okolišanja knjige koje vam toplo preporučujemo, uz tačan redoslijed čitanja su:

  1. Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones (James Clear)

Šta kada bi svakoga dana se trudili da budemo za samo 1% bolji nego dan prije? Na prvu ideja se čini suludo jednostavna i minorna, 1% bolji nego jučer je ništa, razlika u 1% bolji nego jučer može biti u tome hoćemo li tri puta prolongirati alarm ili samo dva puta, hoćemo li umjesto reda čokolade pojesti dvije kockice, ili hoćemo li pri dolasku na posao/fakultet opet protrčati kraj sviju i ne pozdraviti se ili ipak uložiti trenutak truda nasmijati se i izgovoriti „jutro“.

Mada 1% u odnosu na prethodni dan izgleda minorno, nakon 365 dana bili bi 37% bolji nego prethodne godine. Ok, to je već solidan progres zar ne?  James Clear u svojoj knjizi „Atomic Habits“ istražuje kakve navike posjedujemo, kako ih dostižemo, šta je potrebno da ih odbacimo i nikada im se više ne vratimo i koji je najlakši put da izgradimo nove navike koje će ostati s nama. Početi godinu s ovom knjigom odličan je način ka osobnom razvoju u narednih 365 dana.

  1. The Subtle Art Of Not Giving a F*ck (Mark Manson)

Najveća greška koju svi mi svakodnevno pravimo je briga za nebitne stvari i stvari na koje ne možemo utjecati. Kada kasnimo na sastanak/posao/fakultet i prvi put se uspaničimo da nećemo stići na vrijeme stvar ima smisla, ali ipak ako sjedimo u taksiju koji jurca gradskim ulicama ko munja, ne mareći ni za zakon ni za svoje sutra pokušavajući da nas dobaci na događaj na koji već kasnimo, koja je poenta i dalje paničariti? Nije baš da vozila funkcioniraju na snagu panike (bar ne još koliko znam).

Mada primjer s kašnjenjem i suludo brzim taksistom koji nam pokušava pomoći se doima duhovit i banalan, realnost je da svi mi svakodnevno brinemo o toliko stvari koje nam ne znače? Šta nam znači što je neka slavna ličnost zaručena? Kakve koristi imamo od toga što je netko na Instagramu objavio fotke svoje nove predivne haljine/ svog strašnog novog automobila/ svog luksuznog odmora? Kakvu ulogu nam u životu igra kompliment ili pogrda okoline kada samo mi znamo koliko smo vremena, novca, truda i živaca uloži u sebe i svoj rad.

Krenuti graditi nove navike u godini je bitno, ali pokušavati poboljšati se kako bi zadovoljili sredinu ili pokazali se superiornijim od drugih nema nikakvog smisla. Stoga  The Subtle Art Of Not Giving a F*ck Mark Mansona je obavezan priručnik s ove liste koji će vam pomoći da zdravije poimate sebe, svijet oko sebe i pravilno uspostavite prioritete u vašem životu.

  1. The Happiness Project: Or Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun (Gretchen Rubin)

Knjiga koju je moguće pronaći na svim autobusnim postajama glavnih gradova u Europi. Ujedno vjerojatno i najslabiji naslov s liste, autorica Rubin priča o metodi koju je primijenila kako bi promijenila svoj život u godinu dana. Manje više ono što se u knjizi Atomic Habits teoretiše, The Happiness Project prikazuje kako izgleda u praksi. Ideja vođenja dnevnika u kojem sami sebi zadajemo šta moramo postići u mjesec dana super je korisna za sve koji su iz čitanja prethodna dva naslova izvukli bitne pouke te su svjesni svojih mogućnosti.

  1. The War of Art: Break Through the Blocks & Win Your Inner Creative Battles (Steven Pressfield)

Biti svakog dana bolji, imati svoj stav i ciljeve te znati kako kvalitetno težiti ka tome je super. Ipak da se ne lažemo, prije ili poslije svakog od nas uhvati dan gdje ne bi otišao u teretanu, sjeo pisati ili šta god smo to već sebi zacrtali. Steven Pressfield imenuje tu silu koja nas tjera da ne obavljamo ono što želimo Otpor. Otpor je glavni razlog zašto odbacujemo naše snove, prolongiramo za sebe bolji život i tko zna što sve ne. Šta je tačno Otpor, kako ga prebroditi i kako rasti u aktivnostima u kojima uživamo te kako našu amatersku ljubav pretvoriti u profesionalnu plaćenu okupaciju moguće je otkriti u ovom esencijalnom djelu o osobnom razvoju.

  1. Minimalist: Essential Essays (Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus)

Lista osobnog razvoja mogla bi tu i završiti, ipak postoje stvari koje nam i dalje mogu pomoći. Uvijek je moguće postati za 1% bolji nego jučer, a minimalizam je jedinstven životni stil u koji je zasigurno vrijedno zaviriti. Autori Joshua i Ryan kroz svoje eseje (mada bi bolja riječ zasigurno bila kratke blogove) uvode čitatelje u svoje osobne živote i prikazuju da je moguće živjeti dostojan život a da se pri tome ne trčati i podlijegati konzumerizmu i robovati stvarima koje posjedujemo.  Svaki esej (blog) moguće je pročitati u 5-8 minuta i svaki otkriva novi aspekt jedne jedinstvene priče o osobnom razvoju ka efikasnijem i sretnijem životu.

  1. Originals: How non-Conformist Move the World (Adam Grant)

Knjiga Originals (Nema nikakve veze s popularnom fantasy-horor serijom) bavi se izazovom poboljšanja svijeta postavljajući sebi pitanje, da li možemo proizvesti velike mislioce? Adam Grant kroz niz istinitih priča iz područja ekonomije, politike, sporta i zabave istražuje šta to čini velike mislioce današnjice drugačijim, uspješnijim u odnosu na ostatak svijeta? Kakve veze imaju njihovo školstvo, njihove radne navike te njihove velike životne odluke s njihovim kreacijama. Knjiga o usudu bivanja drugačijim, iskrenim, istinitim i jedinstvenim te kreiranju boljih osobnih prilika trebala bi biti obavezan naslov za čitanje ako planirate osobni razvoj.

  1. The Dip: A Little Book That Teaches You When to Quit and When to Stick (Seth Godin)

The Dip je knjiga koja bi trebala biti na listi čitanja čak i onima koji nemaju pretjerano želju za daljim osobnim razvojem. Autor Seth Godin na svega 80 stranica dokazuje da su najbolji u svijetu zapravo samo najbolji u odustajanju. Godin pokazuje da su pobjednici odustajali brzo, odustajali često i bez krivnje – sve dok nisu naišli na nešto vrijedno ostanka i uspjeha. Nakon ove knjige čitatelji bi trebali postati svjesni da li aktivnosti kojima se bave su vrijedne ostanka ili odustajanja, te da li je ostanak uzrokovan potencijalom uspjeha ili trenutnim manjkom boljih prilika (na kojima se svakako može dodatno raditi)

  1. What I Talk About When I Talk About Running (Haruki Murakami)

Haruki Murakami je jedan od najznačajnijih živućih autora fikcije, stoga imati priliku vidjeti kako piše van čitateljstvu poznatih okvira samo po sebi je interesantno. Da, u centru knjige What I Talk About When I Talk About Running, se nalazi priča o tome kako je autor počeo trčati, mada nam on istovremeno pripovijeda svoju životnu priču, od vlasnika jazz lokala preko pisanja prve knjige do statusa slavnog autora nakon objavljivanja djela „Norwegian Wood“. Pripremanje za maratone i triatlone, sudjelovanje na ultra maratonu, uspjesi i padovi trkača su samo površinska razina djela koja je poprilično interesantna. Ono što se nalazi ispod ove razine je briljantni narativ o vođenju dobrog života, suočavanju sa sobom, otkrivanju sebe, svojih granica i šta se desi kada pokušavamo pomjeriti granice naših sposobnosti.